För drygt 30 år sedan fick Larsmo sin egen ishockeyförening. De tre stora förgrundsfigurerna när IF Pucken bildades var Jarl Kronqvist, Aimo Päivärinta och Dage Högberg. Av dem lever bara den sistnämnda.

Det är en grå och mulen onsdagseftermiddag i november. På Strandis är det glest med bilar på parkeringen, det är långtifrån högsäsong. Dörren till fiskrökeriet öppnas och ut kommer Dage Högberg. Det är inne i rökeriet han tillbringar sina dagar numera. Just nu är det väldigt lugnt, men när julen närmar sig blir det en hel del jobb, säger han.

En eldsjäl då det begav sig. Det är för arbetet med campingen som han har blivit känd för så gott som alla Larsmobor. Men de som inte var med när det begav sig i början av 80 -talet vet kanske inte att Högberg också i allra högsta grad är en av männen bakom IF Pucken.
- Jag, Jalle och Aimo hade alla pojkar i samma ålder som spelade ishockey. Därav kom intresset. Pojkarna spelade med olika juniorlag i Centers. Men ibland var Dage med på bussresorna till bortamatchen och han var inte alltid nöjd med den stämning som rådde. Därför beslöt han tillsammans med de två andra att det var på tiden att Larsmo fick ett eget hockeylag.

De gick till väga som man ofta gjorde på den tiden och som det ofta fungerar på små orter.
- Vi gick runt med en lista för att få hjälp med olika saker. Vi sponsrades bland annat med bräder och fick hjälp av svetskunniga med sådant som behövde svetsas. Rinken vid Risö skola spikade vi ihop på talko.

Det tog ett halvt år från att tanken på en egen förening uppstod till att IF Pucken grundades 1982.

Men varifrån kom egentligen namnet?
- Det var nog något som pojkarna hittade på, säger Högberg.

Det var mycket jobb till en början. Dage och Aimo tillbringade många dagar och nätter vid rinken med isvallning och andra praktiska sysslor. Högberg blev IF Puckens första ordförande, en uppgift han fortsatte med så länge sonen Anders var aktiv.

Tillsammans med Aimo gjorde han mycket av det praktiska arbetet för att verksamheten ens skulle vara möjlig. Den tredje grundaren, Jarl Kronqvist hade ansvar för det byråkratiska.
- Jalle var en otrolig tillgång. Han var väldigt bra på att sköta alla papper och en annan egenskap jag uppskattade hos honom var att ha var väldigt rättvis. Aimo igen var väldigt praktisk.


Föreningen togs emot positivt och fick genast fotfäste i kommunen.